Víte, jak na první pohled poznáte kvalitní med od nekvalitního?

Blogujeme Přidáno 23.07.2020

Vybíráte med? Nehleďte pouze na cenu. Nejdražší nemusí znamenat nejlepší! Naučte se, jak rozpoznat kvalitní med během chvilky.

Víte, jak na první pohled poznáte kvalitní med od nekvalitního?

Med je známý pro své léčivé účinky, univerzální použití a specifickou sladkou chuť. Ovšem není med jako med. Na nekvalitním medu si nejen tolik nepochutnáte, ale ani nepřinese vašemu tělu ty požadované účinky na zdraví, pro které ho konzumujete.

Pozor na supermarkety

Nechceme házet všechny supermarkety do jednoho pytle, ale řekněme si na rovinu, že najít v potravinových řetězcích opravdu kvalitní med, je jako hledat jehlu v kupce sena. Ona totiž pěkná sklenice s vyraženou včelkou, krásným víčkem a mnohdy i vysokou cenou nevypovídá nic o kvalitě medu. Čím větší výběr, tím častěji také nižší kvalita vystavených produktů. Vsaďte raději na med od místního včelaře.

Jaké parametry u medu sledovat?

Poznat od oka kvalitní med není jednoduché. Existují ale drobné nápovědy, které pro vás budou dobrým vodítkem při hledání vytouženého kvalitního medu.

① Konzistence medu. Med má být hustý, ale čirý. Pokud je moc řídký, není to dobré znamení. Hustotu medu můžete vyzkoušet i v uzavřené sklenici. Naklánějte ji lehce ze strany na stranu. Med by se měl přelévat pozvolna a spíše těžko. Pokud je moc řídký, neberte ho.

② Cena. Sice se nedá říct, že nejdražší znamená nejlepší, nicméně cena hraje také svou roli. Med se pančuje hlavně proto, aby jeho cena byla co nejnižší a výdělky na něm naopak co nejvyšší. Obecně se kvalitní medy pohybují od 100 Kč/kg výš. Berte ale v potaz, že pokud navštívíte místního včelaře, který do svých nákladů nemusí zahrnovat náklady na dopravu a provizi konečnému prodejci, získáte kvalitní med za výhodnější cenu.

③ Kvalita podle lokality. Med od místního včelaře je jednoznačně nejlepší. Na kvalitu medu má velký vliv lokalita, kde jsou úly umístěné. A jen lokální včelař vám může podat odbornou informaci, odkud med opravdu pochází a jaký je.

④ Znamená zcukernatění kvalitu? Vlastně ano, ale zcukernatělý med si většinou záměrně nekupujeme. Pokud ho ale máte doma nějakou chvíli, med by měl začít postupně cukernatět. Obecně platí pravidlo, že pokud vám med do půl roku od pořízení nezcukernatí, nebyl kvalitní.

⑤ Správné skladování. Medu svědčí teplota kolem 20 °C a tma. Toto skladování by měl dodržovat jak prodejce, tak i vy doma.

⑥ Pěna na medu? Možná už jste se s tím setkali. Navštívili jste včelaře, ale všimli jste si, že na některém medu je trochu pěny. Nemusíte se ale obávat. Pěna není v případě medu na škodu. Může vzniknout jednoduše z pylu nebo špatně dovřené sklenice. Rozhodně neznamená nekvalitní nebo snad zkažený med.

Jak vybrat kvalitní med

Nejlepší med je lokální

Až půjdete příště kupovat tuto zázračnou potravinu, dejte přednost lokálnímu včelaři. Je dokázáno, že pro lidský organismus je nejpřirozenější a nejprospěšnější právě to, co pochází z blízkého okolí jeho bydliště. Jsou to potraviny z prostředí, na které je jeho organismus zvyklý. Určitě ve svém okolí najdete šikovného včelaře, pro jehož med se budete rádi pravidelně vracet. Nejenže podpoříte místního živnostníka, ale co víc, takový opravdu kvalitní med má nespočet benefitů pro vaše zdraví. A pokud žádného včelaře osobně neznáte, poptejte se u přátel a známých. Nejlepší recenze jsou vždy od těch nejbližších.

A jak se vyrábí med? Mrkněte na video.

Copyright © 2020 Včelkař.cz